A3 of een A2? Papierformaten. Hoe zit dat precies?

Een paar dagen geleden vroeg een vaste klant mij: kun je een prijslijst maken en drukken? Op A4 en op posterformaat. Posterformaat? Welke maat bedoel je dan? Het dubbele van A4, dat is A3 toch? Ja dat klopt, dus wij aan de slag.

In de huisstijl, die we een paar jaar geleden ontwikkeld hebben, leuk om daar iets moois mee te maken. Meteen met een foto van de opdrachtgever erbij, dat maakt de prijslijst wat persoonlijker.

Al die A’s met een cijfer erachter. Als je ze vaak gebruikt, weet je hoe welke maat heet. Dus iedereen weet wel wat een A4tje is. De maat van ons briefpapier. Zo hebben alle standaardmaten een naam: een A met een cijfer erachter. Dat komt omdat je met deze formaten zo efficiënt mogelijk het papier van grote drukvellen gebuikt, dus zo weinig mogelijk afval. Het drukvel is A0, de helft is A1, enz. totdat we bij A4 komen: de maat van ons briefpapier. De helft van een A4 is A5 en ga zo maar door.

Hoe liep het nu af met de prijslijst? Binnen 2 dagen was het gepiept: het drukwerk lag al klaar. Ik had even behoefte aan een pauze, en omdat we lokaal zakendoen, dacht ik: “laat ik het drukwerk meteen even ophalen en op de fiets langsbrengen bij de klant”. Toen ik aanbelde en het resultaat liet zien, verscheen er een grote, stralende lach op het gezicht van die klant. Wat snel en wat mooi! Is het nu al klaar? Dat doet goed. Tot ik links van de deur de lijst voor de poster zag. Dat was duidelijk niet op A3-formaat, maar op A2! En een klein postertje in een grote lijst, dat ziet er niet uit. Natuurlijk wordt de juiste maat nu gedrukt, terwijl we dit berichtje delen!

Mijn tip: altijd even meten. En gebruik het overzicht van alle maten. Of gebruik een A4tje. Heb je een lijst en moet er een poster in? Als er een A4 2x inpast is het een A3. Past een A3 er 2x in dan het een A2. De maat verdubbelt elke keer. Een A5 is weer een half A4, Een A6 een half A5.
We komen ook graag langs als je dat prettiger vindt.

Hieronder een handig overzicht van alle formaten tot en met het grote drukvel op A0 formaat:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *