Branding wat is dat? Iedereen heeft het over branding. Maar wat bedoelen ze eigenlijk?

de oorsprong van brandingBegin bij je branding. Iedereen heeft het over branding. Maar wat bedoelen ze eigenlijk? Het woord branding is Engels voor brandmerken. De cowboys in het
Wilde Westen gebruikten een eigen, unieke ijzeren brandmerk met hun naam of ranch erop. Dit brandmerk werd in de koeien gebrand en het was duidelijk van wie die koeien waren. Ze waren werkelijk geïdentificeerd en gebrand.

Letterlijk betekent het woord branding: je naam ergens opzetten, zodat duidelijk is dat het van jou is. Branden is je eigen stempel op jezelf, product, dienst en/of bedrijf zetten. Het is veel meer dan even je logo ergens opknallen.

Branden doe je met je logo/beeldmerk, huisstijl, je kleurkeuze en een sterke bedrijfsnaam die bij je bedrijf, diensten en/of producten passen. Een Brand bestaat echter uit nog meer onderdelen: content (inhoud) en context. Die content moet doordrenkt zijn van de kenmerken  (of merkwaarden) van het Brand. Waar staat je brand voor? Wat zijn je kernwaarden? Wat is je identiteit? Met branding zorg je ervoor dat je teksten in de juiste tone-of-voice zijn geschreven. Al het beeldmateriaal communiceert dezelfde beeldtaal en dezelfde eenvoudige boodschap.

Een Bedrijf, een dienst of de ondernemer zelf heeft ook een verpakking net zoals een fysiek product. Een verpakking die zo goed mogelijk laat zien en wat er exact in de doos zit werkt het beste. Probeer als het gaat om de Branding eens heel simpel de juiste verwachting te scheppen in alle communicatieonderdelen en -middelen die je tot je beschikking hebt.

De gehele presentatie is dus je branding. Zelfs je gedrag. In de wereld waarin beelden steeds belangrijk worden is je beeldtaal en begrip van onze beeldcultuur van essentieel.

Wil je een slag maken naar betere branding? Stel jezelf in ieder geval de volgende 5 vragen:

  • Sluit de beeldtaal aan bij de identiteit?
  • Herken ik een of meer merkwaarden in de communicatie-uitingen?
  • Zijn onze beeldtaal en schrijfstijl (of  tone-of-voice) consistent in alle uitingen?
  • Vormen alle uitingen een krachtig, elkaar versterkend geheel?
  • Is de branding consistent van het eerste contact met jouw bedrijf tot na de aanschaf van een dienst of product consistent gezien vanuit van je klanten?

Wil je een reclamecampagne maken, of het nu een online advertentie is of een grote campagne: vraag jezelf dit altijd af:

  • Moet je merk of product dat je wilt promoten een eigen branding krijgen of de branding van je bedrijf?
  • Zit in je briefing aan een vormgever, fotograaf, tekstschrijver of bureau wel een goed kader over de gewenste uitstraling en branding, zodat zij tot het gewenste voorstel kunnen komen?
  • Sluiten de voorgestelde invalshoek (campagne) en invulling voor je reclame wel aan op de overall branding?

Waarom branding?

Koeien zijn koeien, bananen zijn bananen, maar met je eigen stempel op jouw producten en diensten kun je laten zien waarin jij je onderscheidt.

het eerste brand voor bananen: ChiquitaBananen waren bananen tot dat een bedrijf (the United Fruit Company) haar bananen een naam gaf en ging branden: Chiquita bananen. Dit was de eerste branding van een generiek niet van andere te onderscheiden product. Chiquita bananen staan voor kwaliteit, een vrolijk en gezinsvriendelijk merk. Het lukte dit bedrijf om met een blauw geel logo, een afgebeelde vrolijke dansende vrouw op het logo en in reclames en een aanstekelijke tune, tientallen jaren het voorkeursmerk te worden van vele gezinnen.

Het gaat om je uitstraling, je Albedo. Je onderscheidend vermogen. Bij een bedrijf zou je vooraf moeten kunnen aanvoelen waar je aan toe bent. Hoe dichter je bedrijf aansluit bij de vooraf geschepte verwachting van je brand, merk of uitstraling, hoe vaker en eerder mensen geneigd zijn om bij je te kopen, terugkomen en…  …je aanbevelen.

Herken je deze reclame met de Chiquita dame uit je jaren 80/90? (De eerste Chiquita dame met deze tune dateerde uit 1940!)

Wat is Albedo? Albedo is een meeteenheid uit de sterrenkunde, het geeft aan hoeveel zonne-energie een oppervlakte absorbeert en weerkaatst. Blijf stralen. Laat het albedo van uw bedrijf groeien! Dat kan bij Albedo communicatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *